Sidlista

lördag 15 januari 2011

Embossing

Embossing kommer från engelskans embossed som betyder upphöjd. Det är just vad som händer när man embossar - att med ett sk. embossingpulver skapa upphöjda konturer. Embossing används oftast ihop med stämplar. Pulvret hälls över det nystämplade motivet och värms sedan med en embossingfön (kallas även embossingpistol). När pulvret smälter bildas en upphöjning.

Fönen skiljer sig från värmepistoler då den ger mer värme och blåser mycket mindre, så att pulvret inte flyger iväg. Det är viktigt att tänka på att fönen blir mycket varm, och att inte ha fingrarna eller något smältbart i närheten av munstycket, för då bränns det.

Det finns speciella stämpeldynor för embossing, sk. vattendyna på svenska. Den är genomskinlig och kan således användas med alla pulver utan att någon stämpelfärg skiner igenom. Dessutom torkar den långsamt, så man hinner få över pulvret innan den torkar. Vi rekommenderar Distress Embossing Ink, som du ser på bilden nedan.

För att embossa behöver du:


1. Dutta med embossingdynan över stämpeln och stämpla på pappret. Du kommer inte att se att du stämplat, förutom att det glänser lite i ljuset. Häll sedan rikligt med embossingpulver över det stämplade området (jag använde här Koppar).

2. Ta upp det stämplade pappret och häll över allt överflödigt pulver i ett vanligt A4-papper vikt på mitten. På detta sätt häller du sen enkelt tillbaks det i burken. Det spelar ingen roll hur mycket du häller över motivet, då allt som inte fastnat kan återanvändas.

3. Nu har pulver fastnat på det stämplade motivet! Får du många små pulverprickar runtom kan du knacka lätt på baksidan av pappret, eller använda en pytteliten pensel för att borsta bort det.

4. Sätt på embossingfönen och värm motivet. Använd hela tiden cirkulerande rörelser och håll munstycket en liten bit ifrån motivet, så det inte bränns. Eftersom det blir väldigt varmt under pappret när du embossar, så kan du använda t ex en ugnsduk som underlag, alternativt hålla pappret lite snett i luften. Så småningom träder motivet fram. Det syns mycket tydligt, då det helt plötsligt smälter och blir glansigt och upphöjt:

Färdigt! Som ni ser är det mer omständligt att förklara än det faktiskt är att åstadkomma. Det är en enkel metod som ge ett proffsigt resultat :)

Här kommer några exempel från de senaste designinläggen i bloggen:

Jennys/Nennes nyårsetikett med embossat fågelmotiv i silver.

Nillas kort med embossad nyckel i koppar (från början var den kartongfärgad). När man embossar hela dekorationer är det bara att dutta embossingdyna över hela ytan ,och sen göra som beskrivet ovan.

En receptbok av Nenne med embossade snöflingor på omslaget. Här har hon använt ett klart/genomskinligt pulver, vilket ger en läcker bakgrundseffekt.


0 kommentarer: