Sidlista

torsdag 13 januari 2011

Montera gummistämplar på EZ-mount


Vad betyder att stämplar är monterade/omonterade? Och hur monterar man dem?

De vanligaste typerna av stämplar kan delas in i gummistämplar/rubberstamps och s.k. clearstamps. Gummistämplar (t ex en sådan här) är som namnet antyder gjorda av ett slags gummi, där motivet är "inpräntat". För att du ska kunna stämpla krävs någon slags montering av gummibiten, så att den kan fästa mot en akrylkloss. Clearstamps är istället gjorda av plast och kräver ingen montering alls, då de själva fäster direkt mot akrylklossen.

Om en gummistämpel är omonterad betyder det alltså att du bara har själva gummibiten. Det finns flera sätt att montera gummistämplar, men det vanligaste är att man använder sig av s.k. EZ-mount (även kallat EZ-foam). EZ är ett sorts fast skum, där ena sidan är klibbig och andra sidan är mer blank.

Förutom gummistämpeln behövs EZ-mount och sax

1. Se till att den omonterade stämpeln är ren och fri från damm på undersidan. Klipp sedan ut en lagom stor bit EZ, genom att måtta med stämpeln ovanpå. Kom ihåg att ha den sida på skummet som har blå text uppåt, då det är den du sen ska fästa mot (annars blir din bit spegelvänd).

2. Dra av skyddspappret på den klibbiga sidan (det blåtextade papper). Lägg stämpelns undersida mot det klibbiga och tryck till. Nu är din stämpel monterad!

3. Klipp rent, dvs. klipp bort ev. överflödigt gummi och EZ runtom motivet. Ett tips är att använda en skarp sax och gärna med en gnutta diskmedel på bladen, då går det mycket enklare att klippa.

4. Dra sen bort skyddspappret på den glattare sidan, som du nu kan fästa mot en akrylkloss. Nu kan du börja stämpla!

Tips: Har du många stämplar att montera samtidigt kan det vara smart att montera alla på samma gång, för att minska spillet av EZ.

En del gummistämplar kommer redan färdigmonterade på EZ-mount eller på t ex träklossar som då ersätter akrylklossen.

Överkurs:


En annan metod istället för EZ-mount är att använda sig av det återanvändbara Tack n' Peel, som är som en genomskinlig och klibbig massa som du fäster mot akrylklossen:

1. Placera akrylklossen på den gula sidan av Tack ’n Peel, och rita av kanterna med en permanentpenna.
2. Klipp eller skär ut den önskade storleken ur Tack ’n Peel.
3. Dra av det gula arket och placera Tack ’n Peel på klossen.
4. Dra av det genomskinliga arket, men spara det.
5. Placera din omonterade stämpel på det genomskinliga arket, och du är redo att börja stämpla! 6. När du stämplat klart drar du bara bort stämpeln och placerar det genomskinliga arket på Tack ’n Peel. På så vis skyddas det mot damm etc. Rengör vid behov med våt trasa eller under rinnande vatten och låt lufttorka.

Vilket man väljer, EZ-mount eller Tack ’n Peel, är en smaksak. Med Tack ’n Peel kan du behöva en handduk eller liknande under för att ge lite mer stuns när du stämplar, som EZ-mounten annars ger. Andra tycker att det är skönt att slippa montera och bekvämt med Tack ’n Peel.


0 kommentarer: