Sidlista

tisdag 11 januari 2011

Fästa papper och dekorationer


Hur fäster man bäst alla papper och dekorationer? Vad som är bäst är en smaksak, men genomgående finns det en del bra tips på vägen! Om det är något ord du inte känner igen kan du titta i vår ordlista. Här hittar du våra limprodukter.


ANTECKNINGSKORT MM? Lim, Do Dots "limpluttar" eller dubbelhäftande tejp. Att häfta fast dem med häftapparat är också kul!

BAND? Tjockare bomullsband går jättebra att limma fast, men använder du tunnare band i syntetmaterial såsom satinband och liknande, så kan det bli fula fläckar genom banden om du använder lim. Då är det bättre med dubbelhäftande tejp. Om du knyter ett band t ex kring ett kort kanske du inte ens behöver fästa det med någon limprodukt! En del stadigare band går också att fästa med häftapparat som en kul detalj.

BLOMMOR, ROSOR, RANKOR OCH LÖV? Vanliga blommor är enkla att fästa med en dutt lim, Do Dots eller med t ex en brad i mitten. Rosor och löv fäster du enkelt med lite lim under. Rankorna är ofta mer tredimensionella och spretiga. Jag brukar själv häfta fast stjälken och sen fästa med t ex 3D-kuddar under blommorna, men självklart går det bra med lim också även om det kan vara lite bökigt. Sy fast dem runt stjälkarna är ett annat tips!

CHARMS/HÄNGEN? Dra en tråd genom öglan längst upp och knyt fast i något annat, t ex i ett band. De får också bra att limma fast.

BRADS? Gör hål med en syl, trä igenom bradsens "ben" och vik ut dem på baksidan av underlaget.

CHIPBOARD? Sitter bäst med lim. Många är självhäftande men kan behöva lite extra lim för att fästa hårt.

ETIKETTER/TAGS? Trä band genom etiketthålet och sen genom underlaget (gör först hål med en syl) och knyt, limma, tejpa, häfta...

KNAPPAR? Gör hål i underlaget med en liten syl och sy i knapparna med någon slags tråd, eller limma dem direkt på underlaget.

PAPPER? Dubbelhäftande tejp, Do Dots eller lim. Vissa gillar tejp och Do Dots bättre då man slipper ev. kladd med lim, andra gillar lim bättre då de tycker det fäster extra bra. Om du limmar, stryk gärna ut limsträngen lite med fingret för att undvika ev. bubblor och få en jämn fördelning.

PINS? Trä genom ett band eller en blomma, limma ev. huvudet mot underlaget.

RUB-ONS? Gnuggas av från underlagspappret och fäster då direkt mot underlaget.

SHEERS/GENOMSKINLIGT? Scotch Strong & Precise lim samt You Do's lim blir genomskinligt när det torkat klart, och kan därför med fördel användas för att fästa allt som är genomskinligt. Stryk med t ex fingret på baksidan så du får en jämn fördelning lim över hela undersidan, så syns det inte sen. Glossy Accents lack funkar också bra, och att häfta fast är också snyggt!

STRASS/PÄRLOR? En miniklick lim eller Glossy Accents är att rekommendera, dock kommer många stenar och pärlor som självhäftande och behöver således inget lim.

0 kommentarer: