Sidlista

söndag 16 januari 2011

Glimmer Mist och masker

Tattered Angels Glimmer Mist är syrafria sprayer, som ger både färg och en glimrande effekt i ett. Dessutom finns numera Glimmer Mist Chalkboard, som ger samma effekt men med en opak/genomfärgad finish. De ger alltså ett större färgdjup och när den torkat påminner utseendet om krita.

Misterna kan användas som de är genom att spraya direkt på t ex chipboard, blommor och papper. Ett annat sätt att använda dem är tillsammans med masker, för att skapa intressanta mönster på papper. En mask är motsatsen till en stencil - du färgar istället in runtom den för att få mönstret att framträda mot bakgrunden.

Förutom från Tattered Angels finns det masker från t ex Tim Holtz och Prima, och de kommer antingen i en hård plast eller en flexiblare plast med lätt klistrig baksida, som gör att masken håller sig på plats samtidigt som den går att flytta på. Maskerna kan användas om och om igen, och sköljs endast av i lite ljummet vatten.

Här visar jag hur du kan använda masker och mist på ett vanligt enfärgat papper:

1. Placera masken på vald plats på pappret. (Masken är välanvänd, därför ser den lite smutsig ut).

2. Se till att skaka flaskorna ordentligt innan du sprayar, så att allt glimmer som ligger i botten löses upp i flaskan. Detta är också för att undvika att glimmerpartiklarna fastnar i slangen, då de kan täppa till den (det finns utbytesslangar om det skulle hända). Var noga med att skaka sidledes, fram och tillbaks åt sidan. Inte upp och ned, då detta också kan medföra att partiklar fastnar.

3. Spraya så mycket du önskar över masken och pappret. Spraya gärna genom att röra armen från vänster till höger, då det ger en jämn fördelning - men prova dig fram! Undvik att hålla fingret för långt ut på spraytippen, då spraystrålen kan bli "avbruten" överst med ojämna/större färgdroppar som effekt. Om det inte är den effekten du är ute efter förstås, det är snyggt det med :)

4. Ta bort masken och voilá! - där har du resultatet! Det blir jättesnyggt som bakgrund till layouter och kort.

I exemplet använde jag endast en mask och en mist. Prova också att använda flera masker ovanpå/i varandra och att blanda olika färger på misterna för spännande effekter. Lycka till!

PS: Om du vill undvika att få spray på bordet kan du införskaffa en ugnsduk som underlag :)


Då var denna vecka slut och jag hoppas att alla som är nya känner att ni lärt er något nytt. Kanske har även någon av er som hållit på ett tag fått något användbart tips :) Alla artiklar finns nu upplagda som PDF-filer under Artiklar och Guider i shoppen, för er som vill kunna spara eller skicka dem enkelt.

0 kommentarer: