Sidlista

måndag 4 juni 2012

Vad är mixed media? Exempel med Dylusions” Mixed media, in visual art, refers to an artwork in the making of which more than one medium has been employed.” Källa: Engelska Wikipedia.

Mixed media är alltså en term som syftar till att beskriva ett verk, där mer än en sorts medium har använts.

Kladd med färger, stenciler och kollagestämplar började på allvar bli en del av scrapbookingen i och med Tattered Angels intågande med sina välkända Glimmer Mists. Sedan dess har det bara rullat på, och numera anses Mixed Media var en egen gren inte bara inom konst utan även inom scrapbooking.


Många har kommit i kontakt med mixed media tack vara canvastrenden och gesson, ett medium som används för att grunda ytor på canvastavlor och papper. Men gesso går att använda till så mycket mer – den ger en härligt transparent vit effekt ovanpå mönstrade papper och dekorationer. 

Att göra canvastavlor och leka med färg och olika material ger mersmak, och snart började även Art Journaling bli ett begrepp inom scrapvärlden.


En Art Journal är precis som det låter, som en dagbok fast med mer konstnärliga inslag och inte bara skrift. En del använder dock sin Art Journal mer som en dagbok fast med olika teckningar och målningar. Andra använder den för att testa olika färgtekniker, en del använder den för att uttrycka sina känslor endast i bilder, och en del gör det bara för att det är kul :)

Hur går det då till att skapa något?

Genom att grunda underlaget med gesso, blir det enklare för övriga färger och medium att fästa och ytan blir enkel att jobba med. Det blir enklare att blenda samman de olika färgerna. 

Med ett bra underlag i form av ett kraftigt kartongpapper, akvarellpapper eller canvas och en bas av gesso, är du redo att börja utforska mixed media-världen. Spraya, måla, skapa mönster med stenciler och masker, stämpla, rita och doodla just det som faller dig in.


En nyhet i shoppen är Rangers sortiment av Dylusions produkter, designade av mixed media-artisten Dyan Reaveley. Dyans arbetssätt är typiskt inom mixed media. Ett enkelt sätt att våga testa är att titta på någon av hennes videos. Allt hon gör är både enkelt, snabbt och roligt! 

Denna video med henne, filmad av ScrapTimeVideos, tycker jag är bra:


Dyan har även en egen YouTube-kanal med massor av inspiration!


Typisk arbetsgång med Dylusions produkter:
  • Grunda underlaget med gesso
  • Spraya med Dylusions Ink Sprays i utvalda färger över bakgrunden. Spraya till sist vatten över för att blenda, och låt t ex rinna över pappret. Torka av överflöd genom att rulla en hushållspappersrulle över alstret. Torka med embossingfön för snabbare torktid.
  • Spraya tills du är nöjd och välj sedan en eller flera Dylusions Stencils. Lägg ut dem över bakgrunden och spraya. Torka.
  • Stämpla med utvalda Dylusions Stamps. Använd en vattenfast dyna såsom StazOn, då Dylusions Ink är vattenlösliga. Det blir oftast snyggast med svart som kontrast till all färg.

Avsluta eventuellt med att färglägga i de stämplade motiven, t ex med lite Dylusions Ink Spray och pensel, Distress Stains eller Distress Markers. Om du vill kan du accentuera detaljer ytterligare med hjälp av svart och vit vattenfast penna, eller t ex Enamel Accents. Vi får snart in PITT Artist Pens i svart och Molotows vita penna till shoppen, som är utmärkta till detta.


Kom ihåg:
  • En bra grund är A och O – ett kraftigt papper grundat med gesso är att föredra.
  • Det är viktigt att låta varje lager torka innan du påbörjar nästa. Använd embossingfön om du vill påskynda torkningen.
  • Använd vattenfast stämpeldyna och penna så inte motiven blir utsmetade.

2 kommentarer:

Annette sa...

Tack för en bra sammanfattning! Nu skall jag titta på filmen och ladda med mer inspiration :)

Annette sa...

Tack för en bra sammanfattning! Nu skall jag titta på filmen och ladda med mer inspiration :)