Sidlista

fredag 14 januari 2011

Att stämpla och dynors egenskaper/skillnader


För att stämpla behöver du:
  • Stämpel (om omonterad gummistämpel behövs också EZ-mount)
  • Akrylkloss, dvs. en slags plexiglasskiva att fästa stämpeln mot.
  • Stämpeldyna (i exemplet Distress Ink Pad)
  • Papper, t ex albumblad eller akvarellpapper


Ska du stämpla med en clearstamp/genomskinlig plaststämpel behöver du inte tänka på montering. Har du däremot en omonterad gummistämpel (t ex Crafty Individuals), måste du montera den innan du kan stämpla. Läs mer om det i gårdagens artikel om att montera stämplar. När du gjort det är du redo att börja stämpla:

1. Tryck stämpelns baksida/fästskummet mot akrylklossen, så den sitter likt den första bilden. Se till att den fäster ordentligt mot klossens yta i alla kanter.


2. Lägg akrylklossen med stämpeln uppåt på bordet och dutta med dynan på stämpelns yta. Det räcker oftast med några duttar. Tryck inte ned dynan för hårt, då blir det för mycket färg och motivet kommer bli kladdigt. Ju mer du stämplar desto lättare blir det att känna av det "rätta" trycket. Får du stämpelfärg utanför motivet/på gummits kanter kan du ta bort det med en tops.


3. Vänd sen på klossen och tryck med ETT bestämt tryck mot pappret. Trycker du för lätt blir motivet ojämnt färgat, trycket du alldeles för hårt eller flera gånger kan det bli kladdigt. Stå gärna upp och tryck med handen mitt på klossen.


4. Ta bort klossen och voilá! Du har ett stämpelmotiv! Stämpeln i exemplet är Vilda Stamps Grattis Grunge.

Många använder någon form av stämpelrengöring för att rengöra sina stämplar. Vissa använder en gnutta diskmedel och sköljer av, men detta rekommenderas inte i större utsträckning då det kan få stämplarna att torka igen och bli fnasiga. Vissa stämpeldynors färg är svårare att få bort och det är ingen fara om stämpeln i sig blir missfärgad. Det viktiga är att den är rengjord, så den inte släpper ifrån sig gammal färg nästa gång du använder den. Vi rekommenderar Cleansit All-Purpose Cleaner från Ranger, en prisvärd rengöring som tar bort all sorts färg:

Ovanför har vi använt en textstämpel, men har du använt en motivstämpel som ska färgläggas så är det nu nästa steg. Det finns en mängd av olika färgläggningstekniker, t ex distresser (dynor/refiller) och akvareller som är vattenbaserade och ProMarkers och gamsolteknik som är alkoholbaserade. Det är svårt att säga vad som passar just dig bäst, det enklaste är att du själv provar dig fram och ser vad som känns bäst för dig. Men det är också ett annat kapitel :)STÄMPELDYNOR - EGENSKAPER & SKILLNADER

Vattenbaserade/Icke vattenfasta dynor (T ex Adirondack, Distress Ink) används till färgläggning med alkoholbaserade/vattenfasta färger, t ex ProMarker och Copics-pennor.

Alkoholbaserade/vattenfasta dynor (T ex Staz On) används till färgläggning med vattenbaserade/icke vattenfasta färger, t ex Distress Ink och akvareller. (Distress Ink finns både som dynor och refillflaskor, och till färgläggning kan man använda vilket som.)

Detta bygger på principen att "Lika löser lika". Om du t ex stämplar med en vattenbaserad dyna och sen färglägger med akvareller (också vattenbaserat), så kommer stämpeldynans färg att lösas upp eftersom båda dynan och akvarellerna är vattenbaserade och vill blanda sig med varandra. Därför ska du använda en dyna som är motsatt löslig till din färgläggningsmetod.

Till vattenbaserade färgläggningsmetoder används med fördel akvarellpapper och till alkoholbaserade metoder använder man ofta vanliga albumblad.

Dessutom brukar det ofta stå "pigment ink" eller "dye ink" på dynorna. Pigment ink betyder att bläcket torkar långsamt, och därför lämpar sig speciellt bra till tekniker där man inte vill att bläcket ska torka för fort, t ex embossing. Dye ink betyder däremot att bläcket torkar snabbt, och passar därför bättre till stämpelmotiv som ska färgläggas eller om man endast vill stämpla utan att embossa, t ex textstämplar som inte ska färgläggas.


0 kommentarer: